Огляд стаціонарного 3G/4G маршрутизатора Huawei B612s

Huawei B612s - один з найбільш високошвидкісних 4G маршрутизаторів для дому та офісу з гарним рівнем прийому сигналу, російським інтерфейсом управління налаштуваннями та великою кількістю частотних діапазонів, що підтримуються, що дає можливість використовувати його в будь-якій точці покриття мобільних операторів. Відмінні риси маршрутизатора - простота налаштувань управління та надійність у роботі. До вашої уваги огляд Huawei B612 s .

Придбати 3G / 4G маршрутизатор Huawei B612s →

Маршрутизатор Huawei B612s



Комплект поставки

Huawei B612s поставляется в белой картонной коробке с изображением устройства, которое находится внутри, а также некоторой технической информации (на тыльной стороне коробки). В зависимости от оператора связи, для которого выпускалась данная модель, коробка может отличаться цветами и дизайном, но устройства внутри как правило ничем не отличаются от того, который идет в оригинальной коробке.

Коробка Huawei B612s Коробка Huawei B612s заднього виду

У коробці Ви знайдете сам роутер Huawei B612s , адаптер живлення від мережі 220 В, Ethernet кабель, коротка брошура з описом швидкого налаштування пристрою, гарантійний талон магазину. Штатних антен у комплекті немає, їх можна докупити окремо, хоча в цьому немає потреби. Принаймні з цією моделлю роутера – його внутрішні антени MIMO 4 х 4 працюють краще, ніж підключені штатні антени. Перевірено. Якщо не вірите - спробуйте самі;) 

Комплект поставки Huawei B612s



Дизайн та зовнішній вигляд

Huawei B612s випускається в корпусі білого кольору із закругленими кутами. Пластик, з якого виготовлений корпус, якісний, щільний і не викликає негативних тактильних відчуттів. Білий колір дуже маркий, але якщо ви перед тим, як взяти роутер в руки не розвантажували вугілля, то забруднити пристрій не так просто. Зате пилу на ньому взагалі не видно.

Індикатори та порти роутера Huawei B612s

Позаду  Huawei B612s є ніжка-підставка, на яку спирається девайс, коли його ставиш на стіл. Звичайно можна було реалізувати хорошу стійкість і без такого варіанту, але зроблено те, що зроблено. Huawei B612s стоїть на столі стійко, а ця ніжка особливо виду не псує.

На передній панелі  Huawei B612s є індикатори роботи пристрою, режиму передачі даних, активності WiFi, підключення до LAN-портів, а також індикатор рівня сигналу мобільного оператора.

На тильній стороні розміщено 1 комбінований WAN/LAN порт, три LAN-порти (RJ45), телефонний порт RJ11 для SIP-телефонії, кнопка Reset (скидання налаштувань до заводських), а також роз'єм для підключення адаптера живлення. Під кришкою у верхній частині задньої панелі розташовуються два порти SMA-female для підключення зовнішньої антени, що підсилює. Можна підключати як звичайну антену (наприклад, "Хвильовий канал"), так і MIMO антену. Якщо з останньою все зрозуміло, звичайну антену з одним виходом слід підключати до лівого порту під яким написано MAIN.

На верхній грані розташовані дві кнопки - Вмикання/Вимикання живлення роутера, а також кнопка WPS - швидке підключення до мережі роутера без введення пароля (налаштовується через веб-інтерфейс).

Слот для SIM-картки розташований на нижній грані роутера Huawei B612s. Тут використовується SIM-карта формату mini-SIM. Слід зазначити, що маршрутизатор не підтримує гарячу заміну SIM-карти і якщо Ви замінили одну картку на іншу, слід перезавантажити пристрій для того, щоб роутер упіймав мережу оператора зв'язку та з'єднався з інтернетом.



Технічні характеристики

Huawei B612s – бездротовий маршрутизатор 3G/4G LTE категорії 6, який може забезпечувати швидкість завантаження інформації в мережах LTE до 300 Мбіт/сек, відправлення – до 50 Мбіт/сек. У мережах 3G HSPA/HSPA+ вхідна швидкість обмежується 42 Мбіт/сек, вихідна – до 5,76 Мбіт/сек. Існує кілька модифікацій роутера Huawei B612s, які випускалися виробником для різних світових ринків та відрізняються лише підтримкою різних частот 4G LTE та 3G UMTS.

Huawei B612s-25d

  • LTE FDD 800/900/1800/2100/2600 МГц; TDD 2300/2500/2600/3500/3700 ​​МГц;
  • UMTS/HSPA/DC-HSPA+ 900/2100 МГц.

Huawei B612s-51d

  • LTE FDD 850/1700/1900/2600 МГц; TDD 2500/2600 МГц; 
  • UMTS/HSPA/DC-HSPA+ 850/1900/2100 МГц.

Як видно з переліку частотних діапазонів двох модифікацій маршрутизатора для України найбільш підходяща -  Huawei B612s-25d . Ця модифікація підтримує найповніший спектр частот, що використовуються в Україні (а також перспективних, на яких зв'язок 4G можуть запустити в нашій країні у 2020 – 2021 роках).

У  Huawei B612s встановлено Wi-Fi модуль IEEE 802.11 b/g/n. який працює на частоті 2,4 ГГц із можливістю одночасного підключення до бездротової мережі до 32 клієнтських пристроїв. Швидкість обміну даними усередині бездротової мережі – до 300 Мбіт/сек. Радіус дії WiFi на відкритій місцевості – до 100 метрів, у приміщенні – 40-50 метрів (залежно від конструкції приміщення, а також товщини, матеріалу стін та перекриттів). Також до роутера можна підключити ще 4 пристрої з мережевих кабелів. Порти в пристрої Fast Ethernet зі швидкістю обміну інформацією до 100 Мбіт/сек. Один із портів - комбінований WAN/LAN, решта трьох - LAN.

У девуйсі встановлено вбудовану MIMO 4 x 4 антену для якісного прийому сигналу стільникового оператора. При необхідності до роутера можна підключити зовнішню антену. Для цього, як згадувалося раніше, є два порти типу SMA-female. Один з них основний (лівий якщо дивитися на задню частину роутера) з написом MAIN – передає та приймає сигнал, другий порт (Diversity Antenna) – додаткова антена, тільки приймає сигнал. MIMO антену потрібно підключати відразу до обох портів, звичайну антену – тільки до лівого (основного) порту.

Також у маршрутизаторі Huawei B612s є телефонний порт RJ11 для підключення телефону для IP-телефонії або SIP-телефонії. Усі необхідні налаштування можна зробити у відповідному розділі веб-інтерфейсу маршрутизатора.



Швидкість передачі даних

Про теоретичні швидкісні можливості роутера Huawei B612s ми вже писали вище. Тепер поговоримо про практичні. Як відомо, швидкість передачі даних у мобільних мережах залежить як від можливостей абонентського обладнання, так і від факторів з боку оператора зв'язку, таких як сила сигналу, завантаження стільникової мережі, наявність на БС обладнання 4G LTE або лише 3G UMTS та деяких інших. Традиційно ми зробили виміри швидкості піддослідного роутера у місті Києві в умовах щільної міської забудови та достатньо великого завантаження мережі. Ось що вийшло:

Тест швидкості Huawei B612s у мережі Lifecell Тест швидкості Huawei B612s у мережі Київстар Тест швидкості Huawei B612s у мережі Vodafone
Тест швидкості Huawei B612s у мережі Lifecell Тест швидкості Huawei B612s у мережі Kyivstar Тест швидкості Huawei B612s у мережі Vodafone

Нагадуємо, що в синтетичних тестах, таких як Speedtest, швидкість може змінюватися в залежності від того, з яким сервером відбувається обмін даними. Причому різниця може бути досить суттєвою. Наприклад, з одним сервером буде відображатися швидкість 15 Мбіт/сек, а якщо переключитися на інший, вона може зрости до 25, а то й 30 Мбіт/сек. Також виміри швидкості в інших районах міста, інших містах чи регіонах країни можуть суттєво відрізнятися. Що ж до вражень від роботи, то швидкості пристрою в нашому офісі, де в середньому вона складає в районі 20 Мбіт/сек нам вистачало для будь-яких завдань, будь то пошук інформації або перегляд потокового відео у високій якості. До того ж потенційно Huawei B612s здатний видавати 300 Мбіт/с. Так що за сприятливих умов (у зонах впевненого прийому сигналу і за невеликого завантаження мережі) в нашій країні можна отримувати 50, 100, а то й 120 Мбіт/сек.



Інтерфейс керування налаштуваннями

У маршрутизаторі Huawei B612s для зміни налаштувань пристрою використовується звичний для гаджетів цього виробника інтерфейс HiLink. Він простий, зручний, мультимовний та досить інтуїтивно зрозумілий, щоб користуватися без спеціальних знань та навичок.

Вхід у меню налаштувань здійснюється через веб-браузер на комп'ютері, планшеті чи смартфоні. Для цього підключіться до роутера WiFi або по мережному кабелю, запустіть звичний Вам браузер інтернет, в адресному рядку введіть 192.168.8.1 і натисніть Enter. 

Вхід до адмін-інтерфейсу Huawei B612s

Откроется окно, куда нужно ввести пароль администратора для того, чтобы вносить изменения в настройки. По умолчанию производителем установлены логин и пароль admin. Введите это слово в соответствующие поля логина и пароля и нажмите кнопку Войти.

Введення логіну та пароля для входу в адмін-інтерфейс Huawei B612s

Откроется мастер быстрой настройки роутера, где можно задать название WiFi сети, пароль доступа, а также изменить пароль администратора. Миновать эти шаги к сожалению не удасться, поэтому рекомендуем придумать какой либо пароль и обязательно его записать, во избежание проблем со входом в админку настроек Вашего устройства в дальнейшем. Но для начала в правом верхнем углу из выпадающего меню выберите понятный Вам язык интерфейса (из предложенных очевидно, что это русский. Украинского к сожалению нет).

Вибір мови інтерфейсу Huawei B612s

Після вибору мови в полі SSID можна ввести власну назву WiFi мережі, або залишити таку, як встановлено за замовчуванням. Натисніть кнопку Далі . Якщо встановити галочку Зміна пароля, на наступному кроці система запропонує ввести новий пароль для WiFi мережі. Якщо галочку не встановлювати - пароль WiFi залишиться встановленим за замовчуванням виробником.

Встановлення назви WiFi мережі в Huawei B612s

На наступному кроці Вам буде запропоновано змінити пароль доступу до адмін-інтерфейсу. Як ми розуміємо це робиться з міркувань безпеки. У полі Поточний пароль введіть admin , а в полі Новий пароль та Підтвердження пароля - Ваш новий пароль, який складатиметься з латинських літер та цифр. Запам'ятайте, а краще запишіть пароль там, де його Ви завжди зможете знайти і натисніть кнопку Готово.

Зміна пароля адміністратора Huawei B612s

Головна

Після цього Ви потрапляєте на головну сторінку веб-інтерфейсу налаштувань маршрутизатора Huawei B612s. На Головній сторінці відображаються відомості про основні показники роботи пристрою, такі як рівень сигналу, активність передачі даних та WiFi модуля, тип стільникової мережі, дані про поточне та попереднє з'єднання (тривалість сеансу, використаний трафік). Позначення піктограм та іконок наведено на зображенні нижче.

Головна сторінка веб-інтерфейсу Huawei B612s

Статистика

У цьому розділі відображається інформація про час, проведений користувачем в Інтернеті, а також обсяг використаного трафіку. Причому статистика збирається за сесію, за місяць, а також загальний обсяг з моменту активації роутера. Тут же можна задати ліміт трафіку (наприклад, обмежити використання певного обсягу за день або за місяць), а також видалити історію, тим самим обнулявши всі лічильники.

Статистика використання трафіку Huawei B612s

SMS

У цьому розділі можна читати отримані SMS-повідомлення, надсилати SMS-повідомлення, а також керувати ними (видаляти, редагувати). 

SMS повідомлення Huawei B612s

Налаштування повідомлень доступні лише для отримання звіту про доставку. Щоб увімкнути звіт про доставку повідомлення, встановіть точку навпроти Увімкнено та натисніть кнопку Застосувати .

Установки SMS-повідомлень Huawei B612s

USSD

USSD - надсилання сервісних запитів оператору. Ця технологія забезпечує обмін інформацією між мобільним пристроєм абонента і програмно-апаратним комплексом оператора в режимі реального часу. Подібні команди дозволяють дізнаватися баланс особового рахунку, перелік підключених послуг, власний номер телефону, підключати і відключати різні послуги оператора зв'язку і т.д. В даному випадку, для відправки USSD запиту в мережах наших операторів перейдіть до пункту меню "Перевірка послуг" і введіть потрібну команду (на прикладі введений код перевірки балансу рахунку в мережі Lifecell) у полі, вказане на зображенні, і натисніть кнопку Відправити.

Відправка USSD запиту з роутера Huawei B612s

Почнеться надсилання USSD команди.

Відправлення USSD команди до Huawei B612s

Після обробки запиту відповідь оператора з'явиться у центральному вікні. За допомогою функції надсилання USSD команд дуже зручно перевіряти баланс рахунку SIM-картки, яку Ви використовуєте у роутері, а також додаткові послуги телефонного номера. І при цьому не виймати SIM-ку з роутера і не переставляти її в телефон щоразу, коли Ви захочете перевірити стан рахунку.

USSD запит Huawei B612s

Налаштування

У розділі налаштувань Ви зможете вказати потрібні параметри роботи маршрутизатора.

Швидке налаштування

Першим пунктом є Швидке налаштування, про яке вже говорилося раніше. За допомогою майстра можна змінити назву WiFi мережі пристрою, пароль WiFi, а також пароль адміністратора для доступу до веб-інтерфейсу налаштувань.

Майстер швидкого налаштування Huawei B612s

Комутоване з'єднання

У цьому пункті меню можна налаштувати роботу роутера Huawei B612s у тому чи іншому режимі. Наприклад, автоматичний режим дозволить роутеру самому вибирати кращу мережу мережі залежно від того, в яких умовах він працює (4G LTE, 3G UMTS або 2G GSM). Також можна встановити примусово наприклад лише 4G або лише 3G. У цьому випадку роутер знаходитиме лише вибраний тип мережі, а інші ігноруватиме. Іноді це має сенс, наприклад коли Ви використовуєте пристрій у місті, де в основному є покриття 4G і Ви не хочете, щоб воно періодично перескакувало в режим 3G або ще гірше - в 2G.

Комутоване з'єднання Huawei B612s

У підменю Керування профілями можна редагувати або створювати нові точки доступу APN. Як правило, точка доступу підтягується з пам'яті SIM-картки і відображається у відповідному розділі. Але іноді цього немає, або APN потрібно створити вручну. Щоб створити новий профіль, натисніть кнопку з такою самою назвою та дотримуйтесь інструкцій майстра створення. Після створення профілю виберіть його зі списку профілів і натисніть кнопку Використовувати за промовчанням. Щоб видалити профіль, виділіть його мишкою і натисніть кнопку Видалити.

Створення або редагування APN у Huawei B612s

Налаштування мережі

У цьому пункті можна встановити режим роботи роутера. За замовчуванням встановлено автоматичний режим, коли пристрій самостійно перемикається на більш пріоритетну мережу мережі залежно від сили сигналу. Якщо Ви не спеціаліст у стільникових мережах і не знаєте точно в якій мережі працює ваш маршрутизатор і який із стандартів у місці використання має найкраще покриття – рекомендуємо залишити автоматичний режим. Як і режим пошуку мережі - також автоматичний.

Вибір режиму мережі в Huawei B612s

Ethernet

У вкладці Ethernet доступні налаштування портів Ethernet і передачі даних по них. Тут можна встановити режим підключення, розмір MTU, налаштувати DNS-сервер вручну і т.д. Після внесення змін не забудьте натиснути кнопку "Застосувати".

Вкладка налаштування Ethernet у роутері Huawei B612s

Статус Ethernet містить статистичну інформацію про роботу портів.

Статус Ethernet у Huawei B612s

У меню Клонування MAC-адрес доступна однойменна функція. Якщо комусь знадобиться схиляти MAC-адресу, це можна зробити тут.

Меню клонування MAC-адрес у роутері Huawei B612s

VPN

У розділі VPN можна створити та налаштувати доступ до Інтернету через VPN. VPN (Virtual Private Network) – це віртуальна приватна мережа. Вона працює поверх інтернету, а тому підключитися до неї можна звідки завгодно. Мережі VPN використовуються для захисту інтернет-трафіку від прослуховування, стороннього втручання та цензури. VPN також може виступати у функції проксі-сервісу, дозволяючи анонімно переглядати веб-сторінки, де б Ви не знаходилися. Найчастіше VPN використовують тому, що за допомогою мережі можна отримувати доступ до контенту, заблокованого за географічною ознакою, та загалом підвищити безпеку при використанні інтернету. 

Налаштування VPN у роутері Huawei B612s

WiFi

У розділі WiFi як Ви розумієте, виконуються налаштування бездротової мережі маршрутизатора Huawei B612s. Тут можна перейменувати всі наявні WiFi мережі (а їх всього чотири), змінити паролі доступу, увімкнути або вимкнути ту чи іншу бездротову мережу.

Меню налаштування WiFi роутера Huawei B612s

У додаткових налаштуваннях можна вибрати канал трансляції і смугу частот WiFi. Більше нічого не передбачено. Хоча зазвичай у цьому розділі нічого міняти і не потрібно. Система за промовчанням працює стабільно.

Меню додаткових налаштувань WiFi роутера Huawei B612s

Також можна встановити фільтр MAC-адрес.

Налаштування фільтра MAC-адрес у Huawei B612s

Також налаштувати функцію WPS. WPS (Wi-Fi Protected Setup) – це технологія, розроблена спеціально для спрощення підключення пристроїв до Wi-Fi мережі. За допомогою WPS можна підключати пристрої до Wi-Fi роутера без необхідності вводити пароль від бездротової мережі. Ви можете налаштувати доступ до мережі так, що для підключення до WiFi замість якогось хитромудрого пароля достатньо буде ввести чотиризначний PIN-код і спростити процедуру підключення ваших друзів, колег або гостей до бездротової мережі маршрутизатора. При цьому всі параметри шифрування та безпеки мережі залишаються на високому рівні.

Налаштування WPS у маршрутизаторі Huawei B612s

DHCP

DHCP - це протокол динамічного налаштування вузла. DHCP призначено для налаштування хоста через віддалений сервер. DCHP підтримується за замовчуванням більшістю сучасних операційних систем, і цей протокол виступає як відмінна альтернатива рутинному ручному настроюванню параметрів мережі для сервера або пристрою, що підключається. Протокол DHCP можна налаштувати в цьому пункті меню, але він може знадобитися лише системним адміністраторам, а якщо Ви звичайний користувач інтернету можете сміливо сюди не заходити.

Меню налаштування DHCP у Huawei B612s

Безпека

Як очевидно, з назви в цьому розділі представлені налаштування безпеки маршрутизатора. Тут Ви можете налаштувати параметри, що запобігають несанкціонованому доступу до мережі роутера. Тут можна встановити захист PIN-кодом, увімкнути брендмауер, налаштувати фільтр MAC-адрес, IP-адрес, налаштувати параметри NAT, DMZ, задати DDNS, налаштувати SIP-телефонію та багато іншого.

Система

У цьому розділі відображається зведена інформація про маршрутизатор і деякі параметри його роботи, а також є можливість продіагностувати роутер, перезавантажити його або скинути налаштування до заводських, встановити пароль для входу в адмін-інтерфейс, налаштувати зовнішню антену і т.д.

Найчастіше використовувані розділи – це Інформація про пристрій та Налаштування антени .

У інформації про пристрій також доступні поточні параметри сигналу стільникового оператора, які виводяться не у вигляді "палкорисователя", а в цифровому форматі, що дуже зручно при налаштуванні зовнішньої антени.

Інформація про пристрій

Коротко нагадаємо про значення цих параметрів.

RSSI  (Received Signal Strength Indicator) - індикатор сили сигналу або потужність сигналу. Значення вимірюється дБм (dBm) зі знаком мінус. Чим мінус менше, тим краще потужність сигналу (Наприклад: сигнал - 58 dBm краще ніж сигнал -92 dBm). Відмінні показники RSSI від -30 dBm до -50 dBm, хороші від -50 dBm до -70 dBm, задовільні - від -70 dBm до -85 dBm і погані - від -85 dBm до -110 dBm. При показниках RSSI-120 dBm і нижче може спостерігатися відсутність сигналу, обрив голосового зв'язку та відсутність підключення до інтернету.

RSRP  (Reference Signal Received Power) – рівень сигналу, який приймається з Базової Станції. RSRP вимірюється в дБм (dBm). Якщо значення RSRP= -120 dBm та нижче, LTE-підключення може бути нестабільним або взагалі не встановлюватись. Чим більший показник RSRP, тим рівень сигналу вищий і швидкість передачі буде швидше. Нормальні показники – від -50 dBm до -95 dBm. Погані показники – від 110 dBm і нижче.

SINR  (Signal Interference + Noise Ratio) також званий  CINR (Carrier to Interference + Noise Ratio) – відношення рівня корисного сигналу до рівня шуму (або співвідношення сигнал/шум). Значення SINR вимірюється в дБ (dB). Чим вище це значення, тим краще якість сигналу. При значеннях SINR нижче 0 швидкість підключення буде дуже низькою, тому що це означає, що в сигналі, що приймається шуму більше, ніж корисної частини, при цьому ймовірність втрати LTE-з'єднання також існує. Тому при хорошому сигналі показник SINR повинен бути з плюсом і чим показник вищий, тим якісніший сигнал, в ньому менше шуму і тим вища швидкість передачі даних. Для прикладу можна помітити, що показники SINR 20 dB і вище – це дуже хороший, 10-20 dB – хороший, від –10 dB до 5 dB – задовільний, від –10 dB і нижче – поганий.

RSRQ  (Reference Signal Received Quality) – якість прийнятих пілотних сигналів. Значення RSRQ вимірюється в дБ (dB). Цей показник характеризує рівень шуму. Чим він менший, тим краще. При хорошому сигналі RSRQ прагне нулю чи позитивного значення. 

А в розділі Налаштування антени можна налаштувати під час використання зовнішньої антени.

Налаштування антени Huawei B612s

За замовчуванням встановлено автоматичний режим, у якому маршрутизатор сам визначає, яка антена використовується. Вибір параметрів Авто, Вбудована, Зовнішня, Змішаний. При використанні зовнішньої антени рекомендується переключитися в режим Зовнішня, після чого натисніть кнопку Застосувати, щоб зберегти налаштування. При використанні звичайної антени підключайте її до порту 1, при використанні MIMO антени, звичайно ж підключайте її до обох портів 1 і 2.

Вибір параметрів антени Huawei B612s

Програми

У цьому розділі Ви знайдете посилання для завантаження фірмової програми Huawei HiLink для зручності налаштувань роутера за допомогою мобільного телефону або планшета. Завантажити його можна з Google Play та App Store, а також перейшовши за посиланням або відсканувавши QR-код.

Посилання на завантаження програми HiLink



Підбиваючи підсумки

Маршрутизатор  Huawei B612s вийшов досить непоганим продуктом, який має значно більше переваг, ніж недоліків. Під час тестування більше місяця він жодного разу не завис і не змусив втручатися у свою роботу. Ми взагалі не помічали, що він існує - приходиш в офіс, а там є інтернет. І більше жодних питань. Також не виникало питань щодо швидкості передачі даних. Тут від нього залежить не все, а в основному все залежить від оператора зв'язку - його покриття і завантаження стільникової мережі. Тож враження від використання лише позитивні. Зовнішній вигляд приємний, матеріали корпусу відповідають вартості пристрою, прийом хорошого сигналу. Так що якщо Вам потрібен надійний маршрутизатор із підтримкою 3G та 4G LTE мереж – Huawei B612s можна сміливо купувати. 

Переваги

  • надійність та довговічність роботи
  • мультистандартність - робота у всіх існуючих мережах 3G UMTS/HSPA та 4G LTE в Україні, а також підтримка перспективних
  • висока швидкість передачі даних (до 300 Мбіт/сек)
  • хороший рівень прийому сигналу
  • можливість підключення зовнішньої антени, підтримка MIMO
  • наявність LAN-портів для підключення різних пристроїв за мережевими кабелями
  • апаратна підтримка SIP-телефонії
  • зручний веб-інтерфейс налаштувань із підтримкою російської мови
  • можливість обміну SMS повідомленнями прямо у веб-інтерфейсі налаштувань роутера
  • можливість надсилати USSD запити про стан балансу рахунку тощо.

Недоліки

  • відсутність WiFi 802.11ac та частоти 5 ГГц
  • відсутність USB порту

Аналоги

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ваші П.І.Б.
E-mail
Відгук
Рейтинг