Огляд мобільного 4G LTE WiFi роутера Novatel MiFi 8000 / MiFi 8800

Inseego Corp. (Раніше Novatel Wireless) - одна з технологічних компаній, що виробляють сучасне обладнання для доступу в інтернет через мобільні мережі 3G, 4G LTE та 5G. Продукція компанії відрізняється високою якістю та передовими технологіями передачі даних. Одним з таких пристроїв є модель MiFi 8000 (MiFi 8800), відмінними рисами якого є можливість завантаження даних на швидкостях, які можна порівняти зі стандартом 5G - до 1 Гбіт/сек і потужною батареєю на 4400 мАг. Крім цього, є ще безліч функцій і можливостей, про які ми поговоримо в цій статті. До вашої уваги огляд Novatel MiFi 8000(Novatel MiFi 8800) - одного з найвищих 4G LTE WiFi роутерів на ринку. По суті моделі Novatel MiFi 8000 і Novatel MiFi 8800 - це один і той же пристрій з однією різницею, що MiFi 8800 випускався для мережі оператора Verizon, а MiFi 8000 - для операторів AT&T і Sprint. Модифікації трохи відрізняються кольором корпусу та меню управління. Але ці відмінності не такі значні, щоб про них говорити.

Novatel MiFi 8000 Novatel MiFi 8800
Novatel MiFi 8000 Novatel MiFi 8800

Комплект поставки

У стандартному комплекті поставки є сам роутер, акумуляторна батарея, кабель USB Type-C і зарядний мережевий пристрій на 2А з американською (плоскою) вилкою. Для того щоб підключатися до мережі електроживлення потрібно купувати перехідник для наших розеток. Все це добро разом із пачкою макулатури англійською та іспанською мовами (MiFi 8800) та англійською та французькою (MiFi 8000) упаковано у фірмову коробку з не дуже щільного картону з нанесенням відповідного логотипу того чи іншого американського стільникового оператора. Це може бути AT&T, Verizon, Sprint тощо.

Коробка Novatel MiFi 8800 

До нас эти роутеры могут доезжать как в фирменных коробках так и без них, поэтому если вам предложат купить Novatel MiFi 8000 например в неоригинальной коробке - не удивляйтесь, таковы реалии. Но в любом случае вы получите устройство оригинальное, т.к. подделок на такого рода девайсы не делают. Это экономически не целесообразно.

Внешний вид и элементы управления

Роутер Novatel MiFi 8000 (Novatel MiFi 8800) выполнен из приятного на ощупь софт-тач пластика и имеет не самые маленькие размеры как для такого устройства. Это обусловлено прежде всего ёмкой батареей, которой оснащается прибор. Корпус имеет округлую форму без каких либо острых углов. Все предельно сглажено. Цвет корпуса MiFi 8000 - практически черный, у MiFi 8800 - серый. И тот и другой смотрятся симпатично, кому какой понравится больше - дело вкуса.

На передній панелі під склом знаходиться досить великий кольоровий сенсорний дисплей, де відображаються іконки параметрів роботи пристрою і знаходиться меню керування налаштуваннями. Задня знімна кришка, під нею знаходиться батарея і слот для SIM-карти формату nano-SIM. На верхній грані знаходиться кнопка Вмикання/Вимикання живлення, на нижній - порт USB Type-C та два роз'єми для зовнішньої антени, які приховані під заглушками.

Передня панель Novatel MiFi 8000

На нижній грані розташувалися порт USB Type-C для підключення зарядного пристрою, за допомогою якого можна заряджати батарею роутера, а також підключення приладу до комп'ютера за допомогою відповідного кабелю. По краях від цього роз'єму під заглушками розташувалися два порти TS9 для підключення зовнішньої антени, що підсилює.

Нижня грань Novatel MiFi 8000 / MiFi 8800

На верхній грані присутня лише кнопка Увімкнення/Вимикання живлення приладу, яка при короткому натисканні на неї дозволяє активувати екран і вивести його зі сплячого режиму. 

Верхня грань Novatel MiFi 8800

Більше ніяких зовнішніх елементів управління та портів на корпусі немає.

Під батареєю розташований слот для SIM-карти формату nano-SIM, кнопка Reset (скидання до заводських установок), а також наклейка з технічною інформацією про пристрій, наприклад модель, IMEI приладу і MAC-адресу.

Слот для SIM-карти в Novatel MiFi 8000

Батарея знімна. Має ємність 4400 мАг і дозволяє працювати роутеру в автономному режимі до 15 годин (залежно від умов використання, кількості підключених до роутера клієнтських пристроїв та інтенсивності їхньої роботи). Взаємозамінна з моделлю MiFi 7730.

Батарея Novatel MiFi 8000 / Novatel MiFi 8800

Технічні характеристики

Novatel MiFi 8000 / Novatel MiFi 8800 - це роутер, що носиться WiFi, призначений для активних користувачів мобільного інтернету, який може працювати в більш ніж 200 країнах світу. Відрізняється надійністю, тривалою автономністю роботи та однією з найвищих швидкостей прийому та передачі даних у мережах 4G LTE.

Серцем роутера є чіпсет QUALCOMM SDx20, який забезпечує високу продуктивність роботи. Пам'ять: RAM = 128MB, LPDDR FLASH = 256MB, NAND

Підтримує безліч стандартів зв'язку та частотних діапазонів, що дозволяє використовувати пристрій практично у будь-якій точці Землі.

Підтримувані стандарти зв'язку:

  • 4G LTE : B2/B3/B4/B5/B7/B12/B13/B14/B17/B20/B25/B26/B28/B41/B46/B48/B66
  • 3G UMTS : 850/900/1900/2100 МГц
  • 2G GSM : 850/900/1800/1900 МГц

Усередині встановлено модем LTE Cat.18 , який у мережах  LTE Advanced дозволяє завантажувати дані зі швидкістю до 1,2 Гбіт/сек. Підтримується агрегація частот та технологія 4x4 MIMO, 256 QAM, яка дозволяє об'єднувати одночасно до 7 каналів та досягати швидкостей на рівні мереж 5G.

Максимальна швидкість завантаження даних до абонента (як згадувалося раніше) в мережах LTE Advanced Pro - до 1,2 Гбіт/сек, відправлення даних від абонента - до 150 Мбіт/сек. У мережах 3G UMTS швидкість звичайно скромніша, але тим не менш дозволяє комфортно користуватися інтернетом – до 43,2 Мбіт/сек на завантаження та до 14 Мбіт/сек на віддачу. 

За бездротову мережу відповідає WiFi модуль стандарту IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, що працює на частотах 2,4 і 5 ГГц і при агрегації частот здатний забезпечувати швидкість передачі даних по Wifi каналу до 1 Гбіт/сек. Одночасно до бездротової мережі роутера може підключитися до 15 користувачів. Радіус дії – 10-12 метрів.

Novatel MiFi 8000 (MiFi 8800) оснащений кольоровим сенсорним дисплеєм діагоналлю 2,4", на якому відображаються піктограми, що сигналізують користувачеві про параметри роботи роутера.

За автономність відповідає знімний Li-Ion акумулятор, що перезаряджається, ємністю 4400 мАг, якого за заявами виробника повинно вистачити на 13-15 годин роботи без підзарядки при одному підключеному пристрої і хорошому покритті мережі в місці використання. Для заряджання акумулятора використовується універсальний порт USB Type-C. Підтримується функція швидкого заряджання. Також є можливість заряджати сторонні пристрої (телефони, смартфони, плеєри, навушники, годинник і т.п.) від батареї роутера. Для цього необхідно використовувати кабель OTG, який в комплект поставки не входить і купується окремо.

Novatel MiFi 8000 має можливість підключення зовнішньої антени для посилення сигналу стільникового оператора при використанні у віддалених від базових станцій місцях. Підтримується антена технологія MIMO. Тип перехідників – TS9.

Габарити роутера: 113 мм х 71 мм х 19 мм, вага: 163 грама.

Досвід використання

За час тестування протягом 2 тижнів довелося досить багато користуватися інтернетом поза домом або офісом і в такому випадку Novatel MiFi 8000 дуже став у нагоді. Він має приємний на дотик корпус, досить функціональний і показав пристойні результати швидкості та автономності. Звичайно, це не такий компактний роутер, яким був свого часу MiFi 2200, але і його величезним назвати не можна. MiFi 8000 не покладеш у кишеню сорочки, але його легко можна носити у сумці чи рюкзаку.

На яскравому сенсорному екрані зручно дивитися потрібні параметри роботи точки доступу або керувати налаштуваннями, але на дисплеї швидко збираються відбитки пальців. Будьте готові до цього. На екрані відображається все, що потрібно користувачеві, щоб не залазити в меню налаштувань і не робити зайвих рухів. Меню керування на дисплеї урізане та не дозволить скористатися всім спектром можливостей пристрою. Для доступу до повного меню потрібно заходити на веб-інтерфейс за адресою 192.168.1.1 . Тут функціональний набір набагато ширший. 

Крім зміни інформації про безпеку, у тому числі приховування паролів Wi-Fi та адміністратора із сенсорного екрану, ви можете зробити ще багато речей. Наприклад, ви можете  зарезервувати IP-адресу  для підключеного клієнта, створити схему  переадресації портів , налаштувати наскрізну передачу VPN і таке інше. Роутер має вбудований GPS, за допомогою якого можна відстежувати розташування девайса через веб-інтерфейс. Працює досить швидко та точно.

Функція Power Bank працює. Можна заряджати різні пристрої, такі як смартфони. Так підключивши смартфон з батареєю на 3500 мАг, ми отримали 4% збільшення заряду в смартфоні на 5% зниження заряду батареї в точці доступу. Автономність пристрою хороша, але все ж таки менше заявленої. При періодичній роботі з одним підключеним ноутбуком повністю заряджений акумулятор точки доступу розряджався за 11-12 годин, при трьох підключених пристроях з їхньою періодичною роботою в мережі інтернет батарея жила в межах 8 годин. Також слід зазначити, що коли роутер не діє, без підключених до нього клієнтських пристроїв, батарея втрачає близько 1 відсотка заряду на годину. Заряджається пристрій досить швидко. За допомогою оригінального заряджання нульова батарея заряджається приблизно за 2 години.

Швидкість передачі даних заявлена ​​вражаюча. При фактичному використанні вона звичайно дуже відрізняється. І цьому провини Novatel MiFi 8000 взагалі то й немає. Він може працювати значно швидше, але мережі наших операторів цього поки що не дозволяють. У Києві, де були здійснені виміри швидкості при великому завантаженні мережі абонентами MiFi 8000 показував у середньому 40-45 Мбіт/сек у денний час та близько 60 Мбіт/сек у нічний час. Під час тестування у сільській місцевості (де завантаження базових станцій значно менше), при якісному сигналі та близькості базової станції було зафіксовано швидкість 70-90 Мбіт/сек.

Інтерфейс керування налаштуваннями

Для доступу до веб-інтерфейсу керування налаштуваннями Novatel MiFi 8000 (MiFi 8800) потрібно підключитися до WiFi мережі роутера, відкрити будь-який звичний браузер інтернет (Chrome, Mozilla, Opera, Safari, Edge і т.п.), в адресному рядку ввести IP- адресу пристрою 192.168.1.1 та натиснути Enter.

Відкриється стартова сторінка меню налаштувань. Для того, щоб отримати можливість вносити зміни параметрів пристрою у верхньому правому куті натисніть на Sign In і у вікні, введіть логін і пароль адміністратора. За замовчуванням Логін: admin , Пароль - пароль на WiFi (для кожного пристрою він свій, його можна подивитися на наклейці під батареєю або в меню роутера на екрані розділу WiFi Name/Password). Після введення даних натисніть кнопку Sign In.

Перед вами відкриється домашня сторінка меню налаштувань. У верхньому правому куті відображаються рівень сигналу мобільного оператора, його логотип, іконка активності даних та рівень заряду батареї. Ми розглянемо основні розділи меню налаштувань, які найчастіше використовують звичайні користувачі.

Домашня сторінка Web-інтерфейсу налаштувань MiFi 8000

Для того, щоб увійти в розділ, що вас цікавить (розділи на домашній сторінці розбиті на блоки) - натисніть на стрілочку в потрібному блоці. Перший блок – Data Usage (Використання трафіку).

Data Usage

У цьому розділі можна встановити ліміт трафіку, який використовується на SIM-картці. Ця функція буде корисною, якщо тариф, який використовується в MiFi 8000 (MiFi 8800), не безлімітний, а також при використанні за кордоном у роумінгу, де потрібно чітко контролювати витрати трафіку, щоб уникнути непередбачених витрат.

Налаштування ліміту трафіку в MiFi 8000

Тут можна задати ліміт трафіку (наприклад 10 Гб на місяць, 50 Гб на місяць, 100 Гб на місяць або 1000 Гб на місяць) при досягненні якого передача даних буде автоматично припинена. Також можна вказати дату, з якої потрібно вести відлік і межу, при якій пристрій відображатиме повідомлення на екрані, що трафік незабаром буде вичерпано. Шкала використання трафіку інтернет відображатиметься як у веб-інтерфейсі управління в цьому розділі, так і на дисплеї роутера.

WiFi

Як відомо з назви, у цьому розділі зібрані налаштування керування бездротовою мережею роутера. Тут можна включити або відключити бездротовий модуль, задати можливість підключення різних пристроїв до роутера по WiFi, максимальну кількість пристроїв, що підключаються до роутера (мінімальне значення - 1, максимальне - 15), можливість керування налаштуваннями бездротового модуля на екрані роутера, а також задати загальні налаштування мовлення бездротового модуля на частотах 2,4 ГГц та 5 ГГц окремо. 

Налаштування WiFi модуля в MiFi 8000 (MiFi 8800)

Друга закладка розділу WiFi – Primary Network (Основна мережа). Тут можна змінити налаштування основної бездротової мережі - змінити її назву, встановити новий пароль на WiFi, а також дозволити або заборонити трансляцію в ефір її назву, відображення пароля доступу на дисплеї роутера і т.д.

Налаштування основної WiFi мережі в MiFi 8000

Третя закладка – Guest Network (Гостьова мережа). Тут можна встановити аналогічні параметри для гостьової WiFi мережі. Гостьова мережа має низку обмежень доступу і використовується як правило для підключення до інтернету різних сторонніх пристроїв - наприклад, ваших гостей або колег по роботі, яким не потрібно надавати повний доступ до локальної мережі пристрою та різних документів на ваших комп'ютерах, що знаходяться в основній мережі.

Налаштування гостьової WiFi мережі в MiFi 8000

Після внесення змін до параметрів основної або гостьової мережі WiFi для збереження налаштувань не забудьте натиснути кнопку Save Changes .

Connected Devices

У розділі  Connected Devices (Підключені пристрої) відображається список підключених пристроїв у реальному часі до WiFi мережі роутера. За потреби можна заблокувати небажані пристрої, які після блокування не зможуть підключитися до бездротової мережі роутера.

Підключені пристрої до MiFi 8000

Settings

У меню Settings (Налаштування пристрою) можна встановити параметри роботи роутера. Перша закладка Preferences (Переваги) дозволяє встановити параметри роботи деяких фізичних кнопок, а також формати дати, часу, час відключення дисплея та деякі інші.

Розділ Preferences у MiFi 8000

У розділі Notifications & Alerts можна налаштувати різні сповіщення, які відображатимуть роутер на дисплеї. Ці повідомлення можуть бути звуковими та візуальними (блиматиме індикатор на передній панелі). Можна настроїти сповіщення про підключення до мережі інтернет, підключені до мережі роутера пристрої, розряд батареї тощо.

У розділі Software Update можна перевірити наявність оновлень вбудованого програмного забезпечення та за необхідності оновити роутер до останньої прошивки. Не рекомендуємо робити це не досвідченим користувачам, щоб не викликати збої в роботі роутера. Неправильні оновлення можуть призвести до втрати працездатності пристрою. Відновлення прошивки при некоректному оновленні – процедура платна.

У розділі BackUp & Restire можна зробити резервну копію налаштувань роутера та/або відновити роутер із наявної резервної копії.

У розділі GPS представлені налаштування модуля позиціонування у просторі GPS. В окремих випадках є необхідність відстеження розташування роутера. Так ось всі налаштування цієї функції зібрані в цьому розділі.

У розділі Advanced зібрано розширені налаштування роботи пристрою. А саме вибір типу стільникової мережі, підключення до інтернету, управління APN (точкою доступу), налаштування роботи з SIM-картою, налаштування DNS, Firewall, управління фільтрацією МАС-адрес, LAN, фільтрації та прокидання портів і т.д.

Розширені налаштування MiFi 8000

About

У розділі About (Про пристрій) виводиться інформація про пристрій, а саме тут можна переглянути серійний номер та IMEI роутера, версію прошивки, статус підключення до мережі та багато інших параметрів. Особливий інтерес для користувачів може представляти інформація про рівень сигналу та частоту, на якій в даний час працює роутер. Це може бути корисним при налаштуванні зовнішньої антени, коли роутер працює в місцях з поганим прийомом.

Показники рівня сигналу у меню MiFi 8000

Параметри відображаються у реальному часі. Вони допоможуть правильно зорієнтувати антену та отримати гарну швидкість інтернету.

Вище представлені зображення з меню роутера Novatel MiFi 8000. У моделі Novatel MiFi 8800 вони аналогічні та відрізняються лише дизайном кнопок та кольоровою гамою. Інших відмінностей немає, тому все викладене також можна застосовувати з моделлю MiFi 8800.

В підсумку

Novatel MiFi 8000 ( Novatel MiFi 8800 ) вийшов досить збалансованим та зручним у користуванні пристроєм. Він забезпечує високу автономність роботи, хорошу швидкість передачі даних, зручність використання та управління. Його сміливо можна брати із собою у подорож як Україною, так і за кордон, де він зможе працювати в більшості країн світу. А можливість підключення зовнішньої антени дає можливість використання роутера в місцях з поганим покриттям мереж (наприклад, у сільській місцевості, де базові станції знаходяться досить далеко). 

Переваги

  • Хороший прийом сигналу
  • Можливість підключення зовнішньої підсилювальної антени, підтримка MIMO
  • Підтримка всіх існуючих частот 4G LTE в Україні
  • Робота у більшості країн по всьому світу
  • Підтримка LTE Cat.18 та швидкості до 1 Гбіт/сек
  • Високошвидкісний дводіапазонний WiFi 2,4 ГГц + 5 ГГц
  • Потужна батарея 4400 мАг
  • Функція Power Bank
  • Інформативний сенсорний дисплей

Недоліки

  • відсутність української чи російської мови у меню

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ваші П.І.Б.
E-mail
Відгук
Рейтинг